SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE GRZYBOWYM


Składniki

  • 80 dag fileta z indyka
  • 40 dag świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porozcinać poprzecznie na cienkie plastry (sznycelki), lekko je rozbić, z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
  • Sznycelki szybko (krótko), obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanego oleju wymieszanego z masłem, obsmażone przełożyć do rondela.
  • Grzyby oczyścić, opłukać w zimnej wodzie, pociąć na paski.
  • Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, zeszklić na pozostałym oleju.
  • Do zeszklonej cebuli dodać grzyby, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Podsmażone grzyby, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego dodać do sznycli w rondlu, dusić pod przykryciem do miękkości, na małym ogniu, pod koniec duszenia sos zaprawić śmietaną.
  • Sznycle podawać wraz z sosem, posypane posiekaną natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sznycle po wiedeńsku ; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle wieprzowe z jajkiem sadzonym ; Sznycle z indyka zapiekane w ziemniakach ; Sznycle z kurczaka w marynacie pikantnej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]