Składniki
- 80 dag fileta z indyka
- 40 dag świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porozcinać poprzecznie na cienkie plastry (sznycelki), lekko je rozbić, z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
- Sznycelki szybko (krótko), obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanego oleju wymieszanego z masłem, obsmażone przełożyć do rondela.
- Grzyby oczyścić, opłukać w zimnej wodzie, pociąć na paski.
- Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, zeszklić na pozostałym oleju.
- Do zeszklonej cebuli dodać grzyby, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Podsmażone grzyby, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego dodać do sznycli w rondlu, dusić pod przykryciem do miękkości, na małym ogniu, pod koniec duszenia sos zaprawić śmietaną.
- Sznycle podawać wraz z sosem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sznycle po wiedeńsku ; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle wieprzowe z jajkiem sadzonym ; Sznycle z indyka zapiekane w ziemniakach ; Sznycle z kurczaka w marynacie pikantnej