Składniki
- 60 dag schabu bez kości
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 2 kiszone ogórki
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 8 listków świeżej szałwii
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na 4 plastry (kotlety), plastry mięsa nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, uważając aby w mięsie nie zrobić dziur, rozbite płaty mięsa z obu stron lekko oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
- Ogórki Zobacz Info Kulinarka osączyć z zalewy, pokroić wzdłuż na cztery części, cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, listki szałwii opłukać, osuszyć.
- Przygotowane płaty mięsa z jednej strony posmarować musztardą, na każdym ułożyć plaster wędzonego boczku, plasterki cebuli i po dwa ogórki, następnie płaty mięsa złożyć na pół, na brzegach mięsa ułożyć po 2 listki szałwii, brzegi mięsa z listkami szałwii spiąć wykałaczkami.
- Na patelni mocno rozgrzać olej, sznycle smażyć po 3 – 4 minuty z każdej strony.
- Podawać na ciepło ułożone na kapuście kwaszonej duszonej z grzybami kwaszonymi, owocami, pieczarkami Zobacz Info Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami kwaszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z owocami ; Kapustę kwaszoną duszoną z pieczarkami
Kulinarek poleca; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle z indyka w sosie grzybowym ; Sznycle z indyka zapiekane w ziemniakach ; Sznycle z kurczaka w marynacie pikantnej
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory