Składniki
- 60 dag karkówki
- 4 duże pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża papryka czerwona
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na 4 grube plastry (kotlety), plastry mięsa nakryć folią spożywczą i lekko je rozbić kuchennym tłuczkiem, rozbite płaty mięsa z obu stron lekko oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
- Odstawione sznycle z obu stron oprószyć mąką, smażyć od razu po 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, usmażone ponownie odstawić.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać posiekać, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Na patelni ze smażenia kotletów roztopić masło, na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidory, pokrojoną paprykę, osączoną kukurydzę, przemieszać, chwilę przesmażyć, do podsmażonych warzyw dodać usmażone sznycle, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać śmietanę, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, mocno podgrzać.
- Sznycle podawać na ciepło z warzywami, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle z indyka w sosie grzybowym ; Sznycle z indyka zapiekane w ziemniakach ; Sznycle z kurczaka w marynacie pikantnej