SZNYCLE Z INDYKA ZAPIEKANE W ZIEMNIAKACH


Składniki

  • 80 dag fileta z indyka
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki olej do smażenia
  • sałata i pomidory do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porozcinać poprzecznie na cienkie plastry (sznycelki), lekko je rozbić, z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
  • Sznycelki szybko (krótko), obsmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle, przestudzić.
  • Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Do ziemniaków wbić jajko, dodać; mąkę, cebulę, ser, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
  • Wyrobioną masą okleić obsmażone sznycelki, rozgrzać olej, smażyć z obu stron na złocisty kolor.
  • Podawać przybrane liśćmi sałaty i cząstkami pomidorów.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sznycle po wiedeńsku ; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle wieprzowe z jajkiem sadzonym ; Sznycle z indyka w sosie grzybowym ; Sznycle z kurczaka w marynacie pikantnej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]