Składniki
- 80 dag fileta z indyka
- 80 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 5 dag żółtego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, grubo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki olej do smażenia
- sałata i pomidory do dekoracji
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porozcinać poprzecznie na cienkie plastry (sznycelki), lekko je rozbić, z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
- Sznycelki szybko (krótko), obsmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle, przestudzić.
- Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do ziemniaków wbić jajko, dodać; mąkę, cebulę, ser, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
- Wyrobioną masą okleić obsmażone sznycelki, rozgrzać olej, smażyć z obu stron na złocisty kolor.
- Podawać przybrane liśćmi sałaty i cząstkami pomidorów.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sznycle po wiedeńsku ; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle wieprzowe z jajkiem sadzonym ; Sznycle z indyka w sosie grzybowym ; Sznycle z kurczaka w marynacie pikantnej