Składniki
- 60 dag szynki cielęcej
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 2 cytryny
- 2 szklanki bułki tartej
- 6 łyżek mąki
- 8 łyżek oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w grube plastry w poprzek włókien (sznycle będą miękkie i kruche), plastry mięsa nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na grubość około 2 cm, uważając aby w mięsie nie zrobić dziur, rozbite plastry mięsa z obu stron lekko oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 30 minut, cytryny umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem wody, osuszyć, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Sznycle po wyjęciu z lodówki panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce, od razu po panierowaniu obsmażyć (zarumienić) z obu stron na dużym ogniu i na mocno rozgrzanym oleju, następnie zmniejszyć ogień, na każdym sznyclu (kotlecie) płożyć kawałek masła, patelnię przykryć pozostawiając lekko uchyloną pokrywkę, tak aby para łatwo mogła się ulatniać, smażyć z każdej strony po około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia mięsa.
- Sznycle podawać na ciepło przybrane cząstką cytryny i gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle wieprzowe z jajkiem sadzonym ; Sznycle z indyka w sosie grzybowym ; Sznycle z indyka zapiekane w ziemniakach ; Sznycle z kurczaka w marynacie pikantnej