Składniki
- 80 dag fileta z piersi kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- sałata i pomidory do dekoracji
Składniki marynaty
- 4 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- szczypta chili
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porozcinać poprzecznie na cienkie plastry (sznycelki), lekko je rozbić, z obu stron oprószyć solą, pieprzem i mąką.
- Marynata; jajka wbić do naczynia, ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkami, dodać; majeranek, mieloną paprykę, szczyptę chili, wszystko dokładnie roztrzepać.
- Do marynaty włożyć przygotowane sznycelki i wymieszać je w marynacie, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 12 godzin.
- Na patelni rozgrzać olej, sznycelki wyjęte z marynaty usmażyć z obu stron na złocisty kolor.
- Podawać przybrane liśćmi sałaty i cząstkami pomidorów.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sznycle po wiedeńsku ; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle wieprzowe z jajkiem sadzonym ; Sznycle z indyka w sosie grzybowym ; Sznycle z indyka zapiekane w ziemniakach