SZNYCLE Z KURCZAKA W MARYNACIE PIKANTNEJ


Składniki

  • 80 dag fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • sałata i pomidory do dekoracji

Składniki marynaty

  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • szczypta chili

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porozcinać poprzecznie na cienkie plastry (sznycelki), lekko je rozbić, z obu stron oprószyć solą, pieprzem i mąką.
  • Marynata; jajka wbić do naczynia, ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkami, dodać; majeranek, mieloną paprykę, szczyptę chili, wszystko dokładnie roztrzepać.
  • Do marynaty włożyć przygotowane sznycelki i wymieszać je w marynacie, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 12 godzin.
  • Na patelni rozgrzać olej, sznycelki wyjęte z marynaty usmażyć z obu stron na złocisty kolor.
  • Podawać przybrane liśćmi sałaty i cząstkami pomidorów.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sznycle po wiedeńsku ; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle wieprzowe z jajkiem sadzonym ; Sznycle z indyka w sosie grzybowym ; Sznycle z indyka zapiekane w ziemniakach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]