BURACZKI W MARYNACIE ŁAGODNEJ

Buraczki (OneDrive)
Składniki

  • 1 kg małych buraczków (o średnicy do 4 cm)
  • sól

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

Składniki zalewy

  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki 10% octu spirytusowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Etapy przygotowania

  • Buraczki dokładnie umyć, każdego owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, lekko posolić, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień i gotować dalej pod przykryciem przez około 45 minut, aż do uzyskania miękkości, ostudzić, obrać ze skórki.
  • Obrane buraczki ułożyć w słoikach, do każdego słoika dodać podane składniki przyprawowe.
  • Zalewa; zagotować wodę z octem, dodać sól i cukier, gotować 10 minut na małym ogniu cały czas mieszając, wystudzić.
  • Wystudzoną zalewą zalać buraczki w słoikach, aby całkowicie były zakryte Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
  • Słoiki zamknąć, pasteryzować 15 minut.

Buraczki wyjęte ze słoika po 6 miesiącach

Buraczki (OneDrive)

Buraczki (OneDrive)

Info Kulinarka

Znakomita przystawka na każdą okazję Zalewa z buraczków nadaje się na zaprawę do barszczu czerwonego oraz barszczu ukraińskiego

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Barszcz czerwony z uszkami ; Barszcz czerwony z pierożkami mięsnymi ; Barszcz ukraiński ; Barszcz ukraiński inaczej

Kulinarek poleca; Zupy ; Przystawki na każdą okazję

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]