Składniki
- 1 kg małych buraczków (o średnicy do 4 cm)
- sól
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
Składniki zalewy
- 1 l wody
- 1/2 szklanki 10% octu spirytusowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Etapy przygotowania
- Buraczki dokładnie umyć, każdego owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, lekko posolić, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień i gotować dalej pod przykryciem przez około 45 minut, aż do uzyskania miękkości, ostudzić, obrać ze skórki.
- Obrane buraczki ułożyć w słoikach, do każdego słoika dodać podane składniki przyprawowe.
- Zalewa; zagotować wodę z octem, dodać sól i cukier, gotować 10 minut na małym ogniu cały czas mieszając, wystudzić.
- Wystudzoną zalewą zalać buraczki w słoikach, aby całkowicie były zakryte Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
- Słoiki zamknąć, pasteryzować 15 minut.
Buraczki wyjęte ze słoika po 6 miesiącach
Info Kulinarka
Znakomita przystawka na każdą okazję Zalewa z buraczków nadaje się na zaprawę do barszczu czerwonego oraz barszczu ukraińskiego
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Barszcz czerwony z uszkami ; Barszcz czerwony z pierożkami mięsnymi ; Barszcz ukraiński ; Barszcz ukraiński inaczej
Kulinarek poleca; Zupy ; Przystawki na każdą okazję