Składniki
- 5 małych buraków
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1/3 selera
- 1/4 białej kapusty
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki zakwasu buraczanego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 1 puszka fasoli
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Buraki ugotować w łupinach, odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę.
- Ziemniaki, marchewki, seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę, por umyć, pokroić w talarki, kapustę, opłukać, poszatkować.
- Przygotowane warzywa przełożyć do garnka (oprócz buraków), zalać gorącym bulionem warzywnym, dodać liść laurowy, gotować 15 minut, dodać pokrojone buraki, zakwas buraczany, osączoną fasolkę, gotować dalej 5 minut.
- Śmietanę zmiksować z mąką, dodać 2 chochelki gorącego wywaru z zupy, dokładnie wymieszać i wlać do zupy, zupę przemieszać, zagrzać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, ponownie przemieszać, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Info Kulinarka
Do barszczu można wykorzystać zalewę z buraczków w marynacie łagodnej
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Barszcz ukraiński inaczej