BARSZCZ UKRAIŃSKI

Barszcz
Składniki

  • 5 małych buraków
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1/3 selera
  • 1/4 białej kapusty
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki zakwasu buraczanego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 puszka fasoli
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Buraki ugotować w łupinach, odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki, marchewki, seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę, por umyć, pokroić w talarki, kapustę, opłukać, poszatkować.
  • Przygotowane warzywa przełożyć do garnka (oprócz buraków), zalać gorącym bulionem warzywnym, dodać liść laurowy, gotować 15 minut, dodać pokrojone buraki, zakwas buraczany, osączoną fasolkę, gotować dalej 5 minut.
  • Śmietanę zmiksować z mąką, dodać 2 chochelki gorącego wywaru z zupy, dokładnie wymieszać i wlać do zupy, zupę przemieszać, zagrzać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, ponownie przemieszać, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

 Barszcz

Info Kulinarka

Do barszczu można wykorzystać zalewę z buraczków w marynacie łagodnej

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Barszcz ukraiński inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]