Składniki
- 10 dag białej fasoli
- 4 małe buraki
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kostka rosołowa
- 1 pęczek koperku
- 1/2 małego selera
- 1/4 małej kapusty
- 7 łyżek śmietany 18%
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki
- 2 listki laurowe
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Fasolę zalać zimną wodą, odstawić na całą noc, namoczoną fasolę osączyć, zalać świeżą zimną wodą, lekko posolić, ugotować do miękkości Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy, osączyć, odstawić.
- Buraki, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), odstawić, kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować.
- Pokrojone buraki, ziemniaki, pietruszkę i seler wraz z poszatkowaną kapustą włożyć do garnka, dodać kostkę rosołową, listki laurowe, zalać 2 l zimnej wody, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, zagotować, gotować pod przykryciem około 20 minut, pod koniec gotowania, do miękkich warzyw, dodać ugotowaną fasolę i koncentrat pomidorowy, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i rozprowadzoną w przestudzonym wywarze gotowanej zupy Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy, zupę ponownie zagotować.
- Porcje zupy posypać posiekanym koperkiem, przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Do barszczu można wykorzystać zalewę z buraczków w marynacie łagodnej
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące kapusty ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Barszcz ukraiński inaczej