BARSZCZ UKRAIŃSKI


Składniki

  • 10 dag białej fasoli
  • 4 małe buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 małego selera
  • 1/4 małej kapusty
  • 7 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 listki laurowe
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Fasolę zalać zimną wodą, odstawić na całą noc, namoczoną fasolę osączyć, zalać świeżą zimną wodą, lekko posolić, ugotować do miękkości Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy, osączyć, odstawić.
  • Buraki, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), odstawić, kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować.
  • Pokrojone buraki, ziemniaki, pietruszkę i seler wraz z poszatkowaną kapustą włożyć do garnka, dodać kostkę rosołową, listki laurowe, zalać 2 l zimnej wody, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, zagotować, gotować pod przykryciem około 20 minut, pod koniec gotowania, do miękkich warzyw, dodać ugotowaną fasolę i koncentrat pomidorowy, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i rozprowadzoną w przestudzonym wywarze gotowanej zupy Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy, zupę ponownie zagotować.
  • Porcje zupy posypać posiekanym koperkiem, przybrać gałązką koperku.

 

Info Kulinarka

Do barszczu można wykorzystać zalewę z buraczków w marynacie łagodnej

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące kapusty ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Barszcz ukraiński inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]