BARSZCZ CZERWONY Z PIEROŻKAMI MIĘSNYMI


Składniki

  • 50 dag buraków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 l bulion warzywnego z kostki
  • sól, pieprz
  • koncentrat barszczu czerwonego
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na pierożki

Ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 żółtko
  • musztarda
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Zupa; buraki i włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na kawałki, cebulę obrać, pokroić na grube plastry, czosnek obrać, pozostawić w całości, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić, pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, do gotowanych warzyw dodać pokrojone buraki, przemieszać, gotować dalej pod przykryciem, na małym ogniu, około 30 minut, ugotowany barszcz przecedzić, doprawić do smaku koncentratem barszczu czerwonego, solą i pieprzem, przemieszać, odstawić (barszcz można przyrządzić na domowym zakwasie buraczanym przygotowanym wg receptury Kulinarka Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy).
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski lub na stolnicę, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią przegotowaną wodę, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Gotowanie i pieczenie pierogów.
  • Nadzienie; do mielonego mięsa dodać żółtko wraz ogórkami pokrojonymi w drobną kostkę, przyprawić do smaku musztardą Zobacz Info; Rady dotyczące musztardy, solą i pieprzem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść i cieniutko rozwałkować, rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraciki o bokach około 4 – 5 cm lub kieliszkiem o takiej średnicy wyciąć krążki, na każdy kwadracik lub krążek nałożyć łyżeczkę nadzienia, złożyć na pół, mocno zlepić brzegi, formując pierożki.
  • Uformowane pierożki wkładać partiami do osolonej wrzącej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Gotowanie i pieczenie pierogów.
  • Barszcz z pierożkami podawać na ciepło (można przybrać gałązką natki pietruszki).
     

Info Kulinarka

Do barszczu można wykorzystać zalewę z buraczków w marynacie łagodnej

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem

Kulinarek poleca; Pierogi z mięsem inaczej ; Barszcz czerwony z uszkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]