BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI

Barszcz (OneDrive)
Składniki na barszcz

  • 50 dag buraków
  • 2 dag suszonych grzybów (podgrzybki)
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 l bulion warzywnego z kostki
  • sól, pieprz
  • koncentrat barszczu czerwonego
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na uszka

Uszka
Ciasto

  •  50 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • szczypta soli 

Nadzienie

  • 30 dag kiszonej kapusty (można użyć 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty)
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów (składnik zupy)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Zupa; grzyby opłukać, zalać szklanką zimnej, przegotowanej wody, odstawić na całą noc, namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, ugotowane odcedzić (wywar zachować), wystudzić, odstawić (składnik nadzienia uszek), buraki umyć, obrać, pokroić w grube plastry, marchewkę, pietruszkę i seler oczyścić, obrać, opłukać, pokroić na kawałki, cebulę obrać, pokroić na grube plastry, czosnek obrać, pozostawić w całości, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, dodać listki laurowe, goździki, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, do gotowanych warzyw dodać pokrojone buraki, wlać wywar z ugotowanych grzybów, przemieszać, gotować dalej pod przykryciem, na małym ogniu, około 30 minut, ugotowany barszcz przecedzić, doprawić do smaku koncentratem barszczu czerwonego, solą i pieprzem, przemieszać, chwilę podgrzać, odstawić (zamiast koncentratu barszcz można przyprawić domowym zakwasem buraczanym przygotowanym wg receptury Kulinarka Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy).
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski lub na stolnicę, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią przegotowaną wodę, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Nadzienie; kapustę kiszoną odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką ciepłej przegotowanej wody, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż będzie miękka, ugotowaną, odcedzić, wystudzić, odcisnąć, drobno posiekać, odstawić, (kapustę białą w całości zalać ciepłą przegotowaną wodą, gotować do miękkości, wyjąć z wody, wystudzić, drobno posiekać), ugotowane grzyby, pokroić w drobną kostkę, dodać do posiekanej kapusty, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty i grzybów, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść i cieniutko rozwałkować, rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraciki o bokach około 4 – 5 cm lub kieliszkiem o takiej średnicy wyciąć krążki, na każdy kwadracik lub krążek nałożyć łyżeczkę nadzienia, złożyć na pół, mocno zlepić brzegi, formując uszka.
  • Uformowane uszka wkładać partiami do osolonej wrzącej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Barszcz z uszkami podawać na ciepło (można przybrać gałązką natki pietruszki).
Barszcz (OneDrive)

Barszcz (OneDrive)

Info Kulinarka

Do barszczu można wykorzystać zalewę z buraczków w marynacie łagodnej, można też dodać plasterek wędzonego boczku

Barszcz

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Uszka z kapustą i grzybami ; Barszcz czerwony z pierożkami mięsnymi

Uszka z kapustą i grzybami (OneDrive)

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]