USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Uszka
Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • szczypta soli

Składniki nadzienia

  • 30 dag kiszonej kapusty (można użyć 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty)
  • 2 dag suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby opłukać, zalać szklanką zimnej, przegotowanej wody, odstawić na całą noc, namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, ugotowane odcedzić, wystudzić, odstawić.
  • Nadzienie; kapustę kiszoną odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką ciepłej przegotowanej wody, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż będzie miękka, ugotowaną, odcedzić, wystudzić, odcisnąć, drobno posiekać, odstawić, (kapustę białą w całości zalać ciepłą przegotowaną wodą, gotować do miękkości, wyjąć z wody, wystudzić, drobno posiekać), ugotowane grzyby, pokroić w drobną kostkę, dodać do posiekanej kapusty, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty i grzybów, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski lub na stolnicę, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią przegotowaną wodę, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odstawione ciasto ponownie zagnieść i cieniutko rozwałkować, rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraciki o bokach około 4 – 5 cm lub kieliszkiem o takiej średnicy, wyciąć krążki, na każdy kwadracik lub krążek nałożyć łyżeczkę nadzienia, złożyć na pół, mocno zlepić brzegi, formując uszka.
  • Uformowane uszka wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Uszka podawać na ciepło z gorącym barszczem lub gorącą zupą grzybową.

 Uszka

Uszka

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Barszcz czerwony z uszkami ; Grzybowa z uszkami ; Zupy

Barszcz (OneDrive)Grzybowa (OneDrive)

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]