GRZYBOWA Z USZKAMI

Grzybowa (OneDrive)
Składniki

  • 4 dag suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 małego selera
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 l bulion warzywnego z kostki
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawa Maggi
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na uszka

Uszka
Ciasto

  •  50 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • szczypta soli 

Nadzienie

  • 30 dag kiszonej kapusty (można użyć 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty)
  • 4 dag ugotowanych suszonych grzybów (składnik zupy)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Zupa; grzyby opłukać, zalać zimną przegotowaną wodą, odstawić na całą noc, w garnku zagotować 2 l bulionu warzywnego z kostki (na 2 l wody 4 kostki bulionu), do gotującego się bulionu dodać namoczone grzyby wraz z woda w której się moczyły, dodać listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, marchewkę, pietruszkę i seler oczyścić, obrać, opłukać, pokroić na kawałki, cebulę obrać, posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju, wraz z pokrojonymi warzywami dodać do gotowanych grzybów, całość przemieszać, gotować do czasu, aż grzyby będą miękkie (około 25 minut), następnie wywar przecedzić przez sitko, przecedzony doprawić do smaku przyprawą Maggi, solą i pieprzem, ponownie zagotować, odstawić, ugotowane grzyby wraz z cebulką oddzielić od warzyw i ziół, odstawić (składnik nadzienia uszek).
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski lub na stolnicę, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią przegotowaną wodę, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Nadzienie; kapustę kiszoną odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką ugotowanej zupy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż będzie miękka, ugotowaną, odcedzić, wystudzić, odcisnąć, drobno posiekać, odstawić, (kapustę białą w całości zalać ciepłą przegotowaną wodą, gotować do miękkości, wyjąć z wody, wystudzić, drobno posiekać), ugotowane grzyby z zupy, pokroić w drobną kostkę, dodać do posiekanej kapusty, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty i grzybów, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść i cieniutko rozwałkować, rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraciki o bokach około 4 – 5 cm lub kieliszkiem o takiej średnicy, wyciąć krążki, na każdy kwadracik lub krążek nałożyć łyżeczkę nadzienia, złożyć na pół, mocno zlepić brzegi, formując uszka.
  • Uformowane uszka wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Zupę z uszkami podawać na ciepło (można przybrać gałązką natki pietruszki).

Grzybowa (OneDrive)

Grzybowa (OneDrive) 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Uszka z kapustą i grzybami ; Grzybowa z uszkami

Uszka z kapustą i grzybami (OneDrive)Grzybowa (OneDrive)

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]