Składniki
- 50 dag średnie wielkości ogórków gruntowych
- 1 duży kalafior
- 4 marchewki
- 4 papryki czerwone
- sól, olej
- przyprawa do marynowania warzyw i grzybów
Składniki zalewy
- 4 szklanki zimnej wody
- 3 łyżki kwasku cytrynowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, pokroić w plasterki, odstawić, kalafior umyć, podzielić na różyczki, marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki, papryki umyć, rozciąć wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, wszystkie warzywa (oprócz ogórków) wrzucić do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 4 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych, odcedzić, wystudzić.
- Zblanszowane warzywa i pokrojone ogórki, warstwami ułożyć w słoikach, wierzch sałatki posypać łyżeczką przyprawy do marynowania.
- Zalewa; wodę połączyć z kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą, przemieszać, zagotować, gorącą zalewą zalać sałatkę w słoikach, do każdego słoika dodać 1 łyżkę oleju.
- Słoiki zakręcić, wstawić do gorącej wody, pasteryzować 3 – 5 minut.
Sałatka wyjęta ze słoika po 5 miesiącach
Info Kulinarka
Znakomita do każdego obiadu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju