SAŁATKA WIELOWARZYWNA Z KALAFIOREM

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 50 dag średnie wielkości ogórków gruntowych
  • 1 duży kalafior
  • 4 marchewki
  • 4 papryki czerwone
  • sól, olej
  • przyprawa do marynowania warzyw i grzybów

Składniki zalewy

  • 4 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, pokroić w plasterki, odstawić, kalafior umyć, podzielić na różyczki, marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki, papryki umyć, rozciąć wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, wszystkie warzywa (oprócz ogórków) wrzucić do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 4 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych, odcedzić, wystudzić.
  • Zblanszowane warzywa i pokrojone ogórki, warstwami ułożyć w słoikach, wierzch sałatki posypać łyżeczką przyprawy do marynowania.
  • Zalewa; wodę połączyć z kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą, przemieszać, zagotować, gorącą zalewą zalać sałatkę w słoikach, do każdego słoika dodać 1 łyżkę oleju.
  • Słoiki zakręcić, wstawić do gorącej wody, pasteryzować 3 – 5 minut.

Sałatka wyjęta ze słoika po 5 miesiącach

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Znakomita do każdego obiadu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]