GOLONKA DUSZONA W WARZYWACH


Składniki

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do golonki
  • majeranek, rozmaryn
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oddzielić mięso od tłuszczu i kości, oddzielone mięso natrzeć przyprawą, odstawić pod przykryciem na noc do lodówki.
  • Marchewki umyć, obrać, pokroić w słupki, czosnek i cebulę obrać, posiekać, paprykę umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
  • Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla.
  • Na tłuszczu pozostałym z obsmażania golonek, zeszklić cebulę, dodać czosnek, pokrojone marchewki, przemieszać, chwilę przesmażyć, dodać do mięsa, całość podlać 1 szklanką bulionu, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie (w razie potrzeby duszone mięso podlewać pozostałym bulionem), w połowie duszenia dodać pokrojone papryki, przemieszać, przyprawić majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Golonkę podawać z warzywami na ciepło, piklami i musztardą.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem ; Ogórki meksykańskie ; Ogórki w zalewie curry ; Paprykę marynowaną w ziołach ; Paprykę marynowaną w ziołach na ostro ; Paprykę marynowaną z czosnkiem ; Paprykę marynowaną z ogórkami i cebulą

Kulinarek poleca; Marynaty ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]