Składniki
- 50 dag makaronu spaghetti
- 30 dag cienkiej kiełbasy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
- kilka gałązek bazylii
Etapy przygotowania
- Kukurydzę z puszki osączyć, cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, papryczkę chili umyć, rozciąć, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać, kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
- Sos; na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić posiekaną cebulę i chili, dodać; osączoną kukurydzę, pomidory z puszki wraz z zalewą, keczup, musztardę, całość przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, gotować około 15 minut cały czas mieszając.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku dodać łyżkę oleju (makaron nie będzie się sklejał), makaron do wrzątku wkładać stopniowo powoli go mieszając, gotować około 10 minut, aż będzie miękki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Ugotowany makaron osączyć, porcję makaronu przełożyć na talerz, nakryć plasterkami kiełbasy, polać przygotowanym sosem, posypać posiekanymi listkami bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Makaron w sosie pesto ; Spaghetti z mięsem i pomidorami ; Spaghetti z serem ; Spaghetti z tuńczykiem
Kulinarek poleca; wyśmienity do makaronów Sos boloński ; Sos pesto ; Sos szpinakowy