SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM


Składniki

  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 10 dag zielonych oliwek bez pestek
  • 4 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek oregano do dekoracji

Etapy przygotowania

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku dodać łyżkę oliwy (makaron nie będzie się sklejał), makaron do wrzątku wkładać stopniowo powoli go mieszając, gotować około 10 minut, aż będzie miękki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ugotowany makaron osączyć, od razu przelać zimną wodą, ponownie osączyć, skropić oliwą, odstawić.
  • Oliwki osączyć z zalewy, cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać, pokroić w plasterki, papryczkę chili opłukać, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, posiekać, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, otrzeć i zachować skórkę, tuńczyka osączyć z zalewy, gałązki oregano opłukać, osuszyć.
  • Sos; na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy zeszklić cebulę i czosnek, dodać osączonego z zalewy tuńczyka, posiekaną papryczkę chili, przemieszać, całość podlać winem, mieszając podgrzewać na małym ogniu do odparowania płynu, dodać oliwki i pomidory wraz z zalewą, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 8 – 10 minut, aż sos zgęstnieje, następnie sos oprószyć otartą skórką z cytryny, posypać oregano, dodać do sosu masło, mieszając gotować do czasu, aż masło się roztopi.
  • Do przygotowanego sosu dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać z sosem, mocno pogrzać.
  • Porcje makaronu podawać od razu po podgrzaniu, przybrać gałązką oregano.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Spaghetti w sosie ostrym ; Spaghetti z mięsem i pomidorami ; Spaghetti z serem ; Penne z tuńczykiem w sosie pesto

Kulinarek poleca; wyśmienity do makaronów Sos boloński ; Sos szpinakowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]