SPAGHETTI Z SEREM


Składniki

  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 30 dag twarogu tłustego
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • ocet balsamiczny
  • kilka gałązek natki pietruszki 
  • kilka gałązek bazylii
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Boczek pokroić w kostkę, pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w półplasterki, cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Pomidory połączyć z połową pokrojonej cebuli, skropić olejem i octem, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku dodać łyżkę oleju (makaron nie będzie się sklejał), makaron do wrzątku wkładać stopniowo powoli go mieszając, gotować około 10 minut, aż będzie miękki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić resztę cebuli, dodać pokrojony boczek, smażyć 4 minuty.
  • Ugotowany makaron osączyć, porcję makaronu przełożyć na talerz, polać skwarkami boczku, nakryć sałatką pomidorową, posypać pokruszonym twarogiem i posiekanymi listkami bazylii.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Makaron w sosie pesto ; Spaghetti w sosie ostrym ; Spaghetti z mięsem i pomidorami ; Spaghetti z tuńczykiem

Kulinarek poleca; wyśmienity do makaronów Sos boloński ; Sos pesto ; Sos szpinakowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]