Składniki
- 80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka rosołu z kostki
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- oregano
- cukier, sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, cebulę, obrać, posiekać, marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, smażyć około 5 minut, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, dodać startą marchewkę oraz mielone mięso, mieszając, smażyć około 10 minut, do czasu, aż mięso przybierze grudkowatą konsystencję, następnie do mięsa dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, wlać szklankę rosołu oraz połowę wina, dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, do smaku oregano, cukier, sól i pieprz, przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze około 30 minut, pod koniec gotowania wlać resztę wina, ewentualnie dodać do smaku oregano, cukier, sól i pieprz.
Info Kulinarka
Wyśmienity do wszystkich makaronów
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sos boloński inaczej