SOS BOLOŃSKI


Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • bazylia
  • słodka papryka
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Marchewki, pietruszki i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • W rondlu na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając, przesmażyć mielone mięso, do czasu, aż mięso przybierze grudkowatą konsystencję, następnie do mięsa dodać starte i posiekane warzywa, całość przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, podlać niewielką ilością gorącej przegotowanej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas przemieszać, po tym czasie do sosu dodać koncentrat pomidorowy rozrobiony w szklance przegotowanej wody, przemieszać, przyprawić bazylią, słodką papryką i cukrem, ponownie przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze około 10 minut, pod koniec gotowania sos ewentualnie doprawić bazylią, słodką papryką, cukrem, solą i pieprzem.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do wszystkich makaronów

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos boloński inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]