Składniki
- 50 dag makaronu spaghetti
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- oregano
- sól, pieprz
- kilka gałązek bazylii
Etapy przygotowania
- Sos; cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać mięso, krótko przesmażyć, dolać połowę szklanki przegotowanej gorącej wody, przyprawić solą, pieprzem i oregano, dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, dusić jeszcze 5 minut.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku dodać łyżkę oleju (makaron nie będzie się sklejał), makaron do wrzątku wkładać stopniowo powoli go mieszając, gotować około 10 minut, aż będzie miękki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Ugotowany makaron osączyć, porcję makaronu przełożyć na talerz, polać pomidorowym sosem mięsnym, posypać posiekanymi listkami bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Makaron w sosie pesto ; Spaghetti w sosie ostrym ; Spaghetti z serem ; Spaghetti z tuńczykiem
Kulinarek poleca; wyśmienity do makaronów Sos boloński ; Sos pesto ; Sos szpinakowy