MAKARON W SOSIE PESTO


Składniki

  • 1 opakowanie makaronu wstążki
  • 1 łyżka oleju

Składniki na sos

  • 2 pęczki bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra vergin
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 9 łyżek startego sera parmezan
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 3 łyżki startego sera parmezan

Etapy przygotowania

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku dodać łyżkę oleju (makaron nie będzie się sklejał), makaron do wrzątku wkładać stopniowo powoli go mieszając, gotować około 10 minut, makaron powinien być al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ugotowany makaron odcedzić na durszlaku, dokładnie osączyć, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Sos; bazylię opłukać, osuszyć, oberwać listki i je drobno posiekać lub porwać palcami na małe kawałki (kilka listków pozostawić do dekoracji), czosnek obrać, posiekać, orzeszki przełożyć na suchą patelnię, mieszając podgrzewać je na małym ogniu do czasu, aż się zarumienią, odstawić, posiekaną lub porwaną bazylię połączyć z posiekanym czosnkiem, dolać odrobinę oliwy z oliwek, zmiksować, nie przestając miksować dodać starty parmezan, zarumienione orzeszki piniowe oraz cienkim strumieniem dolać pozostałą oliwę z oliwek, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie zmiksować, odstawić.
  • Ciepły makaron wymieszać z przygotowanym sosem pesto, oprószyć parmezanem, przybrać listkami bazylii, podawać od razu po przygotowaniu.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Łazanki z kapustą i pomidorami zapiekane w piecu : Spaghetti z mięsem i pomidorami ; Spaghetti z serem ; Spaghetti z tuńczykiem

Kulinarek poleca; wyśmienity do makaronów Sos boloński ; Sos szpinakowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]