Składniki
- 50 dag makaronu łazanki
- 40 dag kapusty kiszonej
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- kminek
- majeranek
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kapustę wypłukać, odcisnąć (jeżeli jest mocno kwaśna czynność powtórzyć), włożyć do wrzącej wody, zagotować, gotować 15 minut, odcedzić, wystudzić, posiekać.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć na złoty kolor, dodać kapustę, kilka ziaren kminku, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, dusić pod przykryciem około 15 minut.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać łyżkę oleju (makaron nie będzie się sklejał), do wrzątku wkładać stopniowo makaron, powoli go mieszając, gotować około 10 minut al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać z kapustą i pieczarkami, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego resztą oleju, zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Łazanki podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Makaron w sosie pesto ; Spaghetti z mięsem i pomidorami ; Spaghetti z serem ; Spaghetti z tuńczykiem
Kulinarek poleca; wyśmienity do makaronów Sos boloński ; Sos pesto ; Sos szpinakowy