ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI ZAPIEKANE W PIECU


Składniki

  • 50 dag makaronu łazanki
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • kminek
  • majeranek 
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Kapustę wypłukać, odcisnąć (jeżeli jest mocno kwaśna czynność powtórzyć), włożyć do wrzącej wody, zagotować, gotować 15 minut, odcedzić, wystudzić, posiekać.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć na złoty kolor, dodać kapustę, kilka ziaren kminku, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, dusić pod przykryciem około 15 minut.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać łyżkę oleju (makaron nie będzie się sklejał), do wrzątku wkładać stopniowo makaron, powoli go mieszając, gotować około 10 minut al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać z kapustą i pieczarkami, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego resztą oleju, zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Łazanki podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Makaron w sosie pesto ; Spaghetti z mięsem i pomidorami ; Spaghetti z serem ; Spaghetti z tuńczykiem

Kulinarek poleca; wyśmienity do makaronów Sos boloński ; Sos pesto ; Sos szpinakowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]