Składniki
- 50 dag szpinaku
- 10 dag sera rokpol
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Szpinak umyć, oberwać listki bez ogonków, wrzucić do wrzącej posolonej wody, zagotować, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, przestudzić, odcisnąć z wody, grubo posiekać, odstawić.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- Na roztopionym maśle zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekany szpinak, wlać śmietanę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać starty ser, przemieszać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem, mieszając dusić do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści.
Info Kulinarka
Wyśmienity do smażonych ryb, doskonały do makaronu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw