Składniki
-  50 dag szpinaku
 -  10 dag sera rokpol
 -  1 cebula
 -  3 ząbki czosnku
 -  2 szklanki śmietany 30%
 -  2 łyżki masła
 -  gałka muszkatołowa
 -  sól, biały pieprz
 
Etapy przygotowania
-  Szpinak umyć, oberwać listki bez ogonków, wrzucić do wrzącej posolonej wody, zagotować, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, przestudzić, odcisnąć z wody, grubo posiekać, odstawić.
 -  Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
 -  Na roztopionym maśle zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekany szpinak, wlać śmietanę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać starty ser, przemieszać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem, mieszając dusić do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści.
 
Info Kulinarka
Wyśmienity do smażonych ryb, doskonały do makaronu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw