SOS SZPINAKOWY


Składniki

  • 50 dag szpinaku
  • 10 dag sera rokpol
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Szpinak umyć, oberwać listki bez ogonków, wrzucić do wrzącej posolonej wody, zagotować, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, przestudzić, odcisnąć z wody, grubo posiekać, odstawić.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Na roztopionym maśle zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekany szpinak, wlać śmietanę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać starty ser, przemieszać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem, mieszając dusić do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do smażonych ryb, doskonały do makaronu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]