Składniki
- 2 pęczki bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra wergin
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 9 łyżek startego sera parmezan
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Bazylię opłukać, osuszyć, oberwać listki i je drobno posiekać lub porwać palcami na małe kawałki, czosnek obrać, posiekać, orzeszki przełożyć na suchą patelnię, mieszając podgrzewać je na małym ogniu do czasu, aż się zarumienią, odstawić.
- Posiekaną lub porwaną bazylię połączyć z posiekanym czosnkiem, dolać odrobinę oliwy z oliwek, zmiksować, nie przestając miksować dodać starty parmezan, zarumienione orzeszki piniowe oraz cienkim strumieniem dolać pozostałą oliwę z oliwek, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie zmiksować.
Info Kulinarka
Wyśmienity do makaronów, znakomity do sałatek
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy