SOS PESTO


Składniki

  • 2 pęczki bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra wergin
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 9 łyżek startego sera parmezan
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Bazylię opłukać, osuszyć, oberwać listki i je drobno posiekać lub porwać palcami na małe kawałki, czosnek obrać, posiekać, orzeszki przełożyć na suchą patelnię, mieszając podgrzewać je na małym ogniu do czasu, aż się zarumienią, odstawić.
  • Posiekaną lub porwaną bazylię połączyć z posiekanym czosnkiem, dolać odrobinę oliwy z oliwek, zmiksować, nie przestając miksować dodać starty parmezan, zarumienione orzeszki piniowe oraz cienkim strumieniem dolać pozostałą oliwę z oliwek, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie zmiksować.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do makaronów, znakomity do sałatek

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]