Składniki
- 50 dag makaronu penne (1 opakowanie)
- 3 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 puszka sardynek w oliwie
- 2 małe cebule czerwone
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki oliwek zielonych (bez pestek)
- 2 łyżki kaparów w occie
- 4 łyżki sosu pesto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki startego sera parmezan
Etapy przygotowania
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku dodać łyżkę oleju (makaron nie będzie się sklejał), makaron do wrzątku wkładać stopniowo powoli go mieszając, gotować około 10 minut, makaron powinien być al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, makaron można też ugotować wg sposobu podanego na opakowaniu, ugotowany makaron odcedzić na durszlaku, dokładnie osączyć, odstawić w ciepłe miejsce.
- Tuńczyka i sardynki wyjąć z puszek, odsączyć, rozdrobnić, cebulę obrać, posiekać, łodygę selera umyć, osuszyć, posiekać (kilka listków pozostawić do dekoracji), oliwki i kapary pokroić w plasterki, odstawić.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, posiekany seler naciowy, przemieszać, chwilę przesmażyć, następnie dodać pokrojone oliwki, pokrojone kapary i sos pesto (sos pesto można przygotować wg receptury Kulinarka, Zobacz; Info Kulinarka), całość przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia, odstawić.
- Do farszu na patelni dodać ugotowany makaron, rozdrobnionego tuńczyka oraz rozdrobnione sardynki, całość przemieszać, skropić sokiem z cytryny, mocno podgrzać.
- Podawać od razu po przygotowaniu, przed podaniem oprószyć startym serem, przybrać listkiem selera.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju
Kulinarek poleca; Sos pesto ; Sosy do potraw
Kulinarek poleca; Spaghetti z tuńczykiem