Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- bułka tarta
- olej do smażenia
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, jeszcze ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę, odstawić, wystudzić.
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić (kilka gałązek odłożyć do dekoracji).
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów oczyścić, drobno pokroić, cebulę obrać, posiekać, na łyżce rozgrzanego oleju zarumienić posiekaną cebulę, do cebuli dodać pokrojone grzyby, przemieszać, mieszając smażyć na małym ogniu do czasu, aż z grzybów odparuje cały płyn Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia grzybów.
- Usmażone grzyby dodać do zmielonych ziemniaków, przemieszać, wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, mąkę i tartą bułkę, wszystko razem dokładnie wymieszać (jeśli masa ziemniaczana będzie za rzadka, dodać jeszcze odrobinę tartej bułki), masę ziemniaczaną przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na 10 minut.
- Z masy ziemniaczanej, wilgotnymi dłońmi uformować podłużne krokiety, uformowane krokiety obtoczyć w tartej bułce i od razu smażyć je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor, ostrożnie przewracając.
- Krokiety podawać na ciepło, polane ciepłym sosem grzybowym, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Grzyby leśne można zastąpić pieczarkami, krokiety też będą smaczne
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące smażenia grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos grzybowy ; Sos grzybowy inaczej ; Sos grzybowy inaczej
Kulinarek poleca; Surówki ; Sosy do potraw