KLOPSIKI W POTRAWCE


Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 80 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 3 duże cebule
  • 3 ogórki kwaszone
  • 3 kawałki papryki konserwowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki lub świeżego rozmarynu

Etapy przygotowania

  • Mięso połączyć z jajkiem, dodać 1 łyżkę tartej bułki, wyrobić jednolitą masę, z wyrobionej masy uformować niewielkie, okrągłe klopsiki, obtoczyć je w tartej bułce i od razu usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, odstawić.
  • Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, połowę pokroić w plasterki, pozostałe posiekać, cebulę obrać, drobno posiekać, ogórki wraz z papryką pokroić w dużą kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę wraz z pokrojonymi i posiekanymi pieczarkami, następnie dodać pokrojone ogórki, pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, dodać usmażone klopsiki, całość smażyć jeszcze około 15 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając (w razie potrzeby potrawkę podlać odrobiną gorącej wody), pod koniec smażenia potrawkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Potrawkę podawać na gorąco, przybrać gałązką natki pietruszki lub gałązką świeżego rozmarynu.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Paprykę marynowaną z czosnkiem ; Paprykę marynowaną w ziołach ; Przetwory

Kulinarek poleca; Klopsiki w sosie pomidorowym ; Klopsiki zapiekane w pieczarkach ; Potrawkę mięsną z kwaszoną kapustą ; Potrawkę mięsną z warzywami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]