KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek bazylii

Składniki na sos

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Cebulę obrać, drobno posiekać.
  • Mięso połączyć z posiekaną cebulą, wbić jajko, dodać tartą bułkę, 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną.
  • Z masy mięsnej uformować niewielkie, okrągłe klopsiki, szybko obsmażyć je na rozgrzanym oleju, odstawić.
  • Sos; cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pomidory wraz z zalewą, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać.
  • Do gorącego sosu dodać obsmażone klopsiki, mocno podgrzać.
  • Klopsiki podawać z sosem na gorąco, przybrane gałązką bazylii.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]