Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek bazylii
Składniki na sos
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Mięso połączyć z posiekaną cebulą, wbić jajko, dodać tartą bułkę, 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną.
- Z masy mięsnej uformować niewielkie, okrągłe klopsiki, szybko obsmażyć je na rozgrzanym oleju, odstawić.
- Sos; cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pomidory wraz z zalewą, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać.
- Do gorącego sosu dodać obsmażone klopsiki, mocno podgrzać.
- Klopsiki podawać z sosem na gorąco, przybrane gałązką bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej