Składniki
- 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 12 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 łyżki masła
- 3 plastry żółtego sera
- curry
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić i umyć, z kapeluszy wyciąć korzonki, pozostawić same kapelusze, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Mięso połączyć z tartą bułką, dodać posiekaną cebulę, wbić jajko, przyprawić curry, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
- Z masy mięsnej uformować okrągłe niewielkie klopsiki, tak aby mieściły się w kapeluszach pieczarek.
- Ser pokroić w kwadraty, tak aby częściowo pokrywały klopsiki.
- Masłem (część masła pozostawić) natłuścić dno żaroodpornego naczynia, w naczyniu ułożyć spodem do góry kapelusze pieczarek, do każdego kapelusza włożyć kawałek masła i klopsika, na wierzchu każdego klopsika położyć pokrojony ser, zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Klopsiki w pieczarkach podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw