KLOPSIKI ZAPIEKANE W PIECZARKACH


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 12 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • 3 plastry żółtego sera
  • curry
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Pieczarki oczyścić i umyć, z kapeluszy wyciąć korzonki, pozostawić same kapelusze, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Mięso połączyć z tartą bułką, dodać posiekaną cebulę, wbić jajko, przyprawić curry, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
  • Z masy mięsnej uformować okrągłe niewielkie klopsiki, tak aby mieściły się w kapeluszach pieczarek.
  • Ser pokroić w kwadraty, tak aby częściowo pokrywały klopsiki.
  • Masłem (część masła pozostawić) natłuścić dno żaroodpornego naczynia, w naczyniu ułożyć spodem do góry kapelusze pieczarek, do każdego kapelusza włożyć kawałek masła i klopsika, na wierzchu każdego klopsika położyć pokrojony ser, zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • Klopsiki w pieczarkach podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące przypraw  ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]