SAŁATKA WIOSENNA Z ŁOSOSIEM W SOSIE MUSZTARDOWYM

Sałatka wiosenna z łososiem w sosie musztardowym
Składniki

  • 60 dag łososia w dzwonkach
  • 2 jajka
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 2 średnie ogórki typu “wąż”
  • 3 średnie cebule czerwone

Składniki na sos

Sos musztardowy

  • 10 łyżek oliwy
  • 7 łyżek przegotowanej wody
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Dzwonka łososia umyć, ugotować na parze (około 10 minut) Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryb, ostudzić, usunąć skórę i ości, mięso podzielić na kawałki, jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
  • Sałatę umyć, otrząsnąć z wody, osuszyć, grubo pokroić, dymkę umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w krążki, szczypior posiekać, ogórki umyć, obrać, pokroić w półplasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Sos; oliwę połączyć z wodą, musztardą, miodem i sokiem z cytryny, ubić trzepaczką, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek, wymieszać.
  • W salaterce połączyć mięso łososia z sałatą, dymką, posiekanym szczypiorem, pokrojonymi ogórkami i cebulą, delikatnie przemieszać, polać sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 minut.

Sałatka wiosenna z łososiem w sosie musztardowym

Sałatka wiosenna z łososiem w sosie musztardowym

Info Kulinarka

Wyśmienicie smakuje z grzankami serowymi

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Grzanki z serem ; Sałatkę wiosenną z kurczakiem w sosie kremowym ; Sos musztardowy inaczej

Kulinarek poleca; Sałatki ; Sosy do sałatek i surówek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]