SAŁATKA WIOSENNA Z KURCZAKIEM W SOSIE KREMOWYM


Składniki

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 4 gałązki rabarbaru
  • 1/2 pęczka oregano
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól, grubo mielony pieprz czarny

Składniki na sos

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • ocet winny biały
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i sporą ilością grubo mielonego pieprzu, podsmażyć (zarumienić) na rozgrzanym oleju z pestek winogron, ostudzić.
  • Sałatę umyć, otrząsnąć z wody, osuszyć, liście porwać na małe kawałki, łodygi selera umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, łodygi rabarbaru umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, oregano opłukać, osuszyć, oderwać listki,
  • Na patelni ze smażenia mięsa roztopić masło, dodać pokrojony rabarbar, oprószyć szczyptą cukru, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, aż rabarbar zmięknie (ale się nie rozpadnie), ostudzić.
  • Sos; majonez połączyć ze śmietaną i ajerkoniakiem, przyprawić do smaku octem, szczyptą cukru, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • W salaterce połączyć mięso z sałatą, selerem i rabarbarem, delikatnie przemieszać, polać sosem, ponownie przemieszać, wierzch posypać listkami oregano, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 minut.

 

Info Kulinarka

Wyśmienicie smakuje z grzankami serowymi

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Grzanki z serem ; Sałatkę wiosenna z łososiem w sosie musztardowym

Kulinarek poleca; Sałatki ; Sosy do sałatek i surówek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]