Składniki
- 40 dag piersi z kurczaka
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 4 gałązki selera naciowego
- 4 gałązki rabarbaru
- 1/2 pęczka oregano
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól, grubo mielony pieprz czarny
Składniki na sos
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 4 łyżki ajerkoniaku
- ocet winny biały
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i sporą ilością grubo mielonego pieprzu, podsmażyć (zarumienić) na rozgrzanym oleju z pestek winogron, ostudzić.
- Sałatę umyć, otrząsnąć z wody, osuszyć, liście porwać na małe kawałki, łodygi selera umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, łodygi rabarbaru umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, oregano opłukać, osuszyć, oderwać listki,
- Na patelni ze smażenia mięsa roztopić masło, dodać pokrojony rabarbar, oprószyć szczyptą cukru, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, aż rabarbar zmięknie (ale się nie rozpadnie), ostudzić.
- Sos; majonez połączyć ze śmietaną i ajerkoniakiem, przyprawić do smaku octem, szczyptą cukru, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- W salaterce połączyć mięso z sałatą, selerem i rabarbarem, delikatnie przemieszać, polać sosem, ponownie przemieszać, wierzch posypać listkami oregano, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 minut.
Info Kulinarka
Wyśmienicie smakuje z grzankami serowymi
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Grzanki z serem ; Sałatkę wiosenna z łososiem w sosie musztardowym
Kulinarek poleca; Sałatki ; Sosy do sałatek i surówek