Składniki
- 1 baton pszenny (mały)
- 6 ząbków czosnku
- 8 łyżek startego sera parmezan
- 4 łyżki oliwy
Etapy przygotowania
- Baton (najlepiej z poprzedniego dnia, świeży nie nadaje się na grzanki, miękkie pieczywo szybko wchłania olej) pokroić w skośne w 6 – 8 kromek, ułożyć na blasze piec 4 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), po tym czasie kromki wyjąć z piekarnika, wierzch każdej skropić oliwą, posmarować obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać startym serem parmezan, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 2 minuty (do czasu roztopienia sera), wyjąć, podawać gorące.
Info Kulinarka
Wyśmienite na przystawkę do zupy cebulowej, czosnkowej, grzybowej czy serowej, znakomite do sałatki wiosennej z kurczakiem w sosie kremowym, doskonałe do sałatki wiosennej z łososiem w sosie musztardowym
Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Cebulową z grzankami ; Cebulową z pomidorami ; Czosnkową z ziemniakami ; Grzybową ; Serową ; Sałatkę wiosenną z kurczakiem w sosie kremowym ; Sałatkę wiosenną z łososiem w sosie musztardowym