GRZANKI Z SEREM

Grzanki (OneDrive)
Składniki

  • 1 baton pszenny (mały)
  • 6 ząbków czosnku
  • 8 łyżek startego sera parmezan
  • 4 łyżki oliwy

Etapy przygotowania

  • Baton (najlepiej z poprzedniego dnia, świeży nie nadaje się na grzanki, miękkie pieczywo szybko wchłania olej) pokroić w skośne w 6 – 8 kromek, ułożyć na blasze piec 4 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), po tym czasie kromki wyjąć z piekarnika, wierzch każdej skropić oliwą, posmarować obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać startym serem parmezan, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 2 minuty (do czasu roztopienia sera), wyjąć, podawać gorące.

Grzanki (OneDrive)

Grzanki (OneDrive)

Info Kulinarka

Wyśmienite na przystawkę do zupy cebulowej, czosnkowej, grzybowej czy serowej, znakomite do sałatki wiosennej z kurczakiem w sosie kremowym, doskonałe do sałatki wiosennej z łososiem w sosie musztardowym

Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Cebulową z grzankami ; Cebulową z pomidorami ; Czosnkową z ziemniakami ; Grzybową ; Serową ; Sałatkę wiosenną z kurczakiem w sosie kremowym ; Sałatkę wiosenną z łososiem w sosie musztardowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]