SEROWA Z GRZANKĄ


Składniki

  • 20 dag sera topionego
  • 20 dag sera żółtego w kostce
  • 20 dag szynki w plasterkach
  • 2 cebule
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 baton pszenny (mały na 6 grzanek)
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić, szynkę pokroić w cienkie paski, cebulę obrać, pokroić w krążki.
  • W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną szynkę z cebulą, zalać gorącym bulionem warzywnym i gorącym mlekiem, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, dodać serek topiony, przyprawić ziołami, solą i pieprzem, mieszając gotować około 5 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.
  • Grzanki; baton (najlepiej z poprzedniego dnia, świeży nie nadaje się na grzanki, miękkie pieczywo szybko wchłania olej) pokroić na kromki (6 kromek), kromki podsmażyć na rozgrzanym oleju (olej można zastąpić masłem koperkowym lub masłem ziołowym) z obu stron na rumiany kolor, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Zupę podawać na gorąco, do każdej porcji włożyć gorącą grzankę, wierzch zupy posypać startym żółtym serem.

 

Info Kulinarka

Olej do smażenia grzanek można zastąpić masłem koperkowym lub masłem ziołowym

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; wyśmienite do grzanek Masło koperkowe ; znakomite Masło ziołowe

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]