Składniki
- 60 dag łososia w dzwonkach
- 2 jajka
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- 2 średnie ogórki typu “wąż”
- 3 średnie cebule czerwone
Składniki na sos
- 10 łyżek oliwy
- 7 łyżek przegotowanej wody
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Dzwonka łososia umyć, ugotować na parze (około 10 minut) Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryb, ostudzić, usunąć skórę i ości, mięso podzielić na kawałki, jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
- Sałatę umyć, otrząsnąć z wody, osuszyć, grubo pokroić, dymkę umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w krążki, szczypior posiekać, ogórki umyć, obrać, pokroić w półplasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Sos; oliwę połączyć z wodą, musztardą, miodem i sokiem z cytryny, ubić trzepaczką, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek, wymieszać.
- W salaterce połączyć mięso łososia z sałatą, dymką, posiekanym szczypiorem, pokrojonymi ogórkami i cebulą, delikatnie przemieszać, polać sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 minut.
Info Kulinarka
Wyśmienicie smakuje z grzankami serowymi
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Grzanki z serem ; Sałatkę wiosenną z kurczakiem w sosie kremowym ; Sos musztardowy inaczej
Kulinarek poleca; Sałatki ; Sosy do sałatek i surówek