Składniki
- 6 dużych cebul czosnkowych
- 10 plastrów wędzonego boczku
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 14 listków świeżej bazylii
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 4 łyżki oleju
- 6 łyżek tartego parmezanu
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Cebulę obrać, pokroić w plastry, plastry boczku przekroić na pół lub na trzy części, pomidory zmiksować wraz z zalewą, czosnek obrać, posiekać, papryczkę opłukać, osuszyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać, 8 listków bazylii opłukać, porwać na części (pozostałe listki odłożyć w całości do dekoracji).
- W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać cebulę, czosnek, papryczkę chili, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, co jakiś czas przemieszać, wlać zmiksowane pomidory, dodać koncentrat pomidorowy, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, wlać bulion warzywny, przemieszać, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, gotować 5 minut od zawrzenia wywaru, pod koniec gotowania dodać porwane listki bazylii, przemieszać.
- Porcje zupy posypać parmezanem, przybrać listkiem bazylii.
Info Kulinarka
Doskonałym dodatkiem do zupy są wyśmienite Grzanki z serem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Cebulową z grzankami ; Grzanki z serem