Składniki
- 3 duże cebule
- 3 papryki zielone
- 1 papryczka chili
- 8 ząbków czosnku
- 30 dag białego chleba
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- oregano
- tymianek
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na grzanki
- 10 kromek bułki wrocławskiej
- 6 ząbków czosnku
- 8 łyżek startego sera parmezan
- 6 łyżek oliwy
- mielona ostra papryka
Etapy przygotowania
- Cebulę obrać, posiekać, papryki i papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, czosnek obrać, posiekać, chleb pokroić w małą kostkę, pomidory osączyć z zalewy, pokroić na kawałki.
- W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojoną paprykę, pokrojoną papryczkę chili, osączone pokrojone pomidory, wlać bulion, przemieszać, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, następnie do zupy dodać pokrojony chleb, przyprawić do smaku oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, przemieszać, gotować jeszcze pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut.
- Grzanki; kromki bułki wrocławskiej ułożyć na blasze piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, po tym czasie kromki wyjąć z piekarnika, wierzch każdej kromki skropić oliwą, posmarować obranym i zmiażdżonym czosnkiem, posypać startym serem parmezan, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C, piec jeszcze 2 minuty, wyjąć, posypać mieloną papryką.
- Porcje zupy przybrać gałązką natki pietruszki, podawać z gorącymi grzankami.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Cebulową z grzankami inaczej ; Cebulową z pomidorami