Składniki
- 3 duże cebule
- 2 duże pomidory
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
Składniki na grzanki
- 10 kromek bułki wrocławskiej
- 8 łyżek tartego żółtego sera
Etapy przygotowania
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, pomidory sparzyć wrzątkiem wody, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę, czosnek obrać i rozgnieść, gałązki tymianku opłukać, osuszyć, odstawić.
- W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, mieszając, smażyć 5 minut, następnie cebulę oprószyć mąką, cały czas mieszając, smażyć jeszcze około 1 minuty, podsmażoną cebulę w garnku zalać ciepłym bulionem, dodać rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, tymianek i szczyptę pieprzu, przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula zmięknie i rozpadną się pomidory, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Grzanki; kromki bułki wrocławskiej ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać tartym serem, piec około 5 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Porcje zupy przybrać gałązką tymianku, podawać z gorącymi grzankami.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Cebulową z grzankami inaczej ; Cebulową z pomidorami ; Grzanki z serem inaczej