CEBULOWA Z GRZANKAMI


Składniki

  • 3 duże cebule
  • 2 duże pomidory
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Składniki na grzanki

  • 10 kromek bułki wrocławskiej
  • 8 łyżek tartego żółtego sera

Etapy przygotowania

  • Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, pomidory sparzyć wrzątkiem wody, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę, czosnek obrać i rozgnieść, gałązki tymianku opłukać, osuszyć, odstawić.
  • W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, mieszając, smażyć 5 minut, następnie cebulę oprószyć mąką, cały czas mieszając, smażyć jeszcze około 1 minuty, podsmażoną cebulę w garnku zalać ciepłym bulionem, dodać rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, tymianek i szczyptę pieprzu, przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula zmięknie i rozpadną się pomidory, przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Grzanki; kromki bułki wrocławskiej ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać tartym serem, piec około 5 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Porcje zupy przybrać gałązką tymianku, podawać z gorącymi grzankami.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Cebulową z grzankami inaczej ; Cebulową z pomidorami ; Grzanki z serem inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]