Składniki
- 1 duża główka czosnku
- 3 duże ząbki czosnku
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ząbki z całej dużej główki czosnku obrać, posiekać, pozostałe 3 ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, bulion mocno podgrzać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i posiekaną cebulę, mieszając smażyć około 2 – 3 minut, podsmażony czosnek z cebulą przełożyć do garnka, na tłuszczu pozostałym ze smażenia podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażone przełożyć do garnka z czosnkiem i cebulą.
- Warzywa w garnku zalać gorącym bulionem, zagotować, gotować pod przykryciem około 15 minut do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, następnie zupę zdjąć z ognia i zmiksować ją na gładki krem, w trakcie miksowania do zupy dodać wraz z śmietaną przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zmiksowaną zupę ponownie mocno zagrzać (nie gotować).
- Porcje zupy posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z gorącymi grzankami Zobacz Info Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Grzanki z serem