GRZYBOWA


Składniki

  • 30 dag suszonych borowików
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Grzyby opłukać, zalać gorącą wodą, gotować minimum 40 minut, aż będą miękkie, ugotowane grzyby przecedzić przez sitko (wywar zachować), wystudzić, pokroić w cienkie paseczki, odstawić.
  • Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, pokrojoną cebulę opalić na suchej, rozgrzanej patelni.
  • Warzywa wraz z opaloną cebulą przełożyć do garnka, zalać około 2 l ciepłej przegotowanej wody, dodać masło, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, lekko posolić, przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, ugotowany wywar przecedzić przez sitko, połączyć z zachowanym wywarem grzybowym, dodać pokrojone grzyby, przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zupę podawać gorącą, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]