GRZYBOWA Z MAKARONEM

Grzybowa (OneDrive)
Składniki

  • 4 dag suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 2 l bulionu warzywnego z kostki
  • 3 dag masła
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • makaron kokardki
  • przyprawa Maggi 
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Grzyby opłukać, zalać gorącą wodą, gotować około 30 minut, aż grzyby będą miękkie, ugotowane grzyby przecedzić przez sitko (wywar zachować), pokroić w cienkie paski, odstawić.
  • Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na kawałki, cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, opalić na suchej, rozgrzanej patelni.
  • Zagotować bulion warzywny (na 2 l wody 3 – 4 kostki bulionu), do gotującego się bulionu dodać pokrojone warzywa, opaloną cebulę, dodać masło, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, ugotowany wywar przecedzić przez sitko, połączyć z zachowanym wywarem grzybowym, dodać pokrojone grzyby, przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku przyprawą, solą i pieprzem.
  • Makaron ugotować al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć, odstawić.
  • Zupę z makaronem podawać na ciepło, wierzch zupy posypać posiekaną natką pietruszki.

Grzybowa (OneDrive)

Grzybowa (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Grzybowa z grzanką serową ; Grzybowa z uszkami ; Grzybowa z uszkami

Grzybowa (OneDrive)Grzybowa (OneDrive)Grzybowa (OneDrive)

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]