PLACEK PO CYGAŃSKU


Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 kg wołowiny na gulasz
  • 3 duże cebule
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała marchewka
  • 1 puszka groszku
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • olej
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • gęsta śmietana
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w dużą kostkę.
  • Cebulę obrać, 1 zetrzeć na tarce o małych oczkach, 2 pokroić w kostkę, marchewki umyć, obrać, małą zetrzeć na tarce o małych oczkach, dużą pokroić w kostkę, groszek osączyć z zalewy, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
  • Gulasz; w rondlu na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone mięso wraz pokrojoną w kostkę cebulą, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek osaczony z zalewy, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, podlać 2 szklankami wrzącej wody, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie, gulasz zagęścić 1 łyżką mąki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Placki; do startych ziemniaków dodać startą cebulę, startą marchewkę, 5 łyżek mąki pszennej, wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, na średniej wielkości patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na oleju rozprowadzić 5 łyżek masy ziemniaczanej, smażyć (duże placki) z obu stron na złocisty kolor (czynność powtarzać do czasu wyczerpania masy ziemniaczanej).
  • Gulasz i placki podgrzać, każdy placek ułożyć oddzielnie na talerzu, na połowie każdego placka ułożyć gulasz i nakryć go drugą połową placka.
  • Placek udekorować kleksem śmietany i gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Gulasz węgierski ; Gulasz z brukselką ; Gulasz z kapustą ; Gulasz z pieczarkami ; Gulasz z pieczarkami i czerwoną fasolką ; Gulasz z pomidorami ; Gulasz z wątróbką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]