GULASZ Z BRUKSELKĄ


Składniki

  • 80 dag karkówki
  • 50 dag brukselki
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bulionu wołowego z kostki
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę.
  • Brukselki oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, osączyć.
  • Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju.
  • Pokrojone mięso podsmażyć na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dolać niewielką ilość wrzącej wody, dusić pod przykryciem 10 minut, następnie do duszonego mięsa dodać oczyszczone brukselki, zeszkloną cebulę, liść laurowy, wlać bulion wołowy, całość oprószyć przyprawą do gulaszu, wymieszać, dusić, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
  • Na koniec do gulaszu dodać masło, posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Gulasz podawać przybrany natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]