Składniki
- 80 dag mięsa wieprzowego na gulasz
- 50 dag pieczarek
- 5 ogórków konserwowych
- 3 duże kolorowe papryki
- 3 duże cebule
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionu mięsnego
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- pieprz
- majeranek
- mielona papryka
- sól czosnkowa
- olej do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, przyprawić solą i papryką, odstawić pod przykryciem na 10 minut.
- Pieczarki umyć, pokroić w paski, paprykę umyć, przekroić na połowę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone mięso i przełożyć je do garnka, oddzielnie podsmażyć; pieczarki z cebulą, oraz pokrojoną paprykę, dodać do mięsa, zalać 1 litrem przegotowanej wody, wymieszać, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodać; przecier pomidorowy, rozgnieciony czosnek, rozkruszoną kostkę bulionu, odsączoną z zalewy fasolkę i kukurydzę, wymieszać, gotować dalej około 5 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wymieszać, przyprawić pieprzem i majerankiem, gotować jeszcze około 5 minut.
- Gulasz przybrać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju