GULASZ Z KAPUSTĄ


Składniki

  • 80 dag wołowiny na gulasz
  • 30 dag białej kapusty
  • 3 duże cebule
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • natka pietruszki do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, obsmażyć na 4 łyżkach gorącego oleju.
  • Obsmażone mięso zalać gorącą przegotowaną wodą, tak aby było zakryte, dodać przyprawę do gulaszu, gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Cebulę pokroić na ćwiartki, ziemniaki w kostkę, marchewkę w plasterki, kapustę poszatkować.
  • Cebulę i marchewkę podsmażyć na 1 łyżce gorącego oleju.
  • Podsmażone warzywa, ziemniaki i kapustę dodać pod koniec do gotowanego mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.
  • Gulasz podawać w miseczkach, przybrany śmietaną i listkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]