Składniki
- 80 dag wołowiny na gulasz
- 30 dag białej kapusty
- 3 duże cebule
- 3 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
- 4 łyżki śmietany 22%
- natka pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, obsmażyć na 4 łyżkach gorącego oleju.
- Obsmażone mięso zalać gorącą przegotowaną wodą, tak aby było zakryte, dodać przyprawę do gulaszu, gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Cebulę pokroić na ćwiartki, ziemniaki w kostkę, marchewkę w plasterki, kapustę poszatkować.
- Cebulę i marchewkę podsmażyć na 1 łyżce gorącego oleju.
- Podsmażone warzywa, ziemniaki i kapustę dodać pod koniec do gotowanego mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.
- Gulasz podawać w miseczkach, przybrany śmietaną i listkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju