Składniki
- 80 dag łopatki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w kostkę, zalać jogurtem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
- Papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- W rondlu na rozgrzanym oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pomidory wraz z zalewą, przecier pomidorowy, curry, pieprz cayenne, przemieszać, zagotować, dodać pokrojone mięso wraz z jogurtem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 40 minut, dodać pokrojoną paprykę, ponownie przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze 15 minut.
- Gulasz podawać na ciepło przybrany natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju