GULASZ Z POMIDORAMI


Składniki

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w kostkę, zalać jogurtem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
  • Papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • W rondlu na rozgrzanym oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pomidory wraz z zalewą, przecier pomidorowy, curry, pieprz cayenne, przemieszać, zagotować, dodać pokrojone mięso wraz z jogurtem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 40 minut, dodać pokrojoną paprykę, ponownie przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze 15 minut.
  • Gulasz podawać na ciepło przybrany natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]