GULASZ WĘGIERSKI


Składniki

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryczki chili
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • tymianek, bazylia
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w kostkę, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, papryczki chili umyć, osuszyć, przekroić, poczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • W rondlu rozgrzać olej, dodać i podsmażyć pokrojone mięso, do obsmażonego mięsna dodać pokrojone papryki, papryczki chili, cebulę i czosnek, mieszając smażyć około 5 minut.
  • Podsmażone mięso i warzywa, zalać 4 szklankami wrzątku, dodać pokruszone kostki bulionu warzywnego, wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do gulaszu gdy mięso będzie już miękkie, przyprawić tymiankiem, oregano, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem, wymieszać, dusić dalej pod przykryciem około 10 minut.
  • Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i mąką, dodać do gulaszu, wymieszać, dusić kolejne 10 minut.
  • Gulasz przybrać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]