Składniki
- 80 dag łopatki wieprzowej
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 2 papryczki chili
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- tymianek, bazylia
- słodka i ostra mielona papryka
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w kostkę, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, papryczki chili umyć, osuszyć, przekroić, poczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- W rondlu rozgrzać olej, dodać i podsmażyć pokrojone mięso, do obsmażonego mięsna dodać pokrojone papryki, papryczki chili, cebulę i czosnek, mieszając smażyć około 5 minut.
- Podsmażone mięso i warzywa, zalać 4 szklankami wrzątku, dodać pokruszone kostki bulionu warzywnego, wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do gulaszu gdy mięso będzie już miękkie, przyprawić tymiankiem, oregano, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem, wymieszać, dusić dalej pod przykryciem około 10 minut.
- Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i mąką, dodać do gulaszu, wymieszać, dusić kolejne 10 minut.
- Gulasz przybrać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju