Składniki
- 60 dag wątróbki cielęcej
- 25 dag fasolki szparagowej
- 6 pomidorów
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- sól, pieprz, cukier
- kilka gałązek bazylii
Etapy przygotowania
- Wątróbkę opłukać, oczyścić z błony, pokroić w dużą kostkę.
- Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, pokroić na kawałki, cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać, drobno posiekać.
- Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w dużą kostkę.
- Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę i czosnek, dodać fasolkę i pomidory, wlać bulion warzywny, dodać listki laurowe i ziarenka pieprzu, posolić, wymieszać, dusić pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka.
- Wątróbkę oprószyć pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać do duszonych warzyw, wymieszać, całość dusić jeszcze około 5 minut, przyprawić solą i cukrem.
- Gulasz podawać przybrany listkami bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy