Składniki
- 1 cała sprawiona kaczka (1,5 – 2 kg)
- 3 duże pomarańcze
- 3 duże czerwone jabłka
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 5 łyżek płynnego miodu
- kawałek korzenia imbiru
- kilka gałązek szałwii
- kilka gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kaczkę dokładnie umyć, z wnętrza usunąć nadmiar tłuszczu, od zewnątrz nożem lub widelcem poprzebijać skórę, osuszyć papierowym ręcznikiem, wewnętrze kaczki natrzeć solą, odstawić.
- Pomarańcze dokładnie umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, 2 pomarańcze obrać, podzielić na ćwiartki, odstawić, z trzeciej pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach, otartą skórkę odstawić, z pomarańczy wycisnąć sok, sok odstawić, cebulę obrać, pokroić w talarki, odstawić, korzeń imbiru umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić, gałązki szałwii i rozmarynu opłukać, osuszyć, odstawić.
- Polewa; miód połączyć z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać skórkę otartą z pomarańczy, starty korzeń imbiru, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Wnętrze kaczki wypełnić ćwiartkami pomarańczy, pokrojoną cebulą oraz gałązkami szałwii, otwory spiąć wykałaczkami, kaczkę od zewnątrz natrzeć przygotowaną miodową polewą (część polewy zachować), kaczkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Po wyjęciu kaczki z lodówki, kaczkę piec w zakrytym żaroodpornym naczyniu około 180 minut w temp. 150 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia drobiu, w czasie pieczenia co 60 minut kaczkę smarować zachowaną miodową polewą.
- Pod koniec pieczenia kaczki, umyć jabłka, osuszyć je, podzielić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny (skropione sokiem z cytryny nie ściemnieją), odstawić pod przykryciem do lodówki.
- Kaczkę wyjąć z piekarnika, z naczynia odlać nadmiar tłuszczu, kaczkę w naczyniu obłożyć pokrojonymi jabłkami, całość posmarować resztą miodowej polewy, piec dalej około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 230 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia drobiu, upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, uchylić pokrywę naczynia, odstawić na około 10 – 15 minut.
- Kaczkę ułożyć na półmisku, obłożyć ją pieczonymi jabłkami, przybrać gałązkami rozmarynu, podawać na ciepło lub zimno.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia drobiu ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Kaczkę faszerowaną pieczarkami ; Kaczkę pieczoną w sosie śliwkowym ; Pierś kaczki w marynacie miodowej ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym