KACZKA FASZEROWANA POMARAŃCZAMI


Składniki

  • 1 cała sprawiona kaczka (1,5 – 2 kg)
  • 3 duże pomarańcze
  • 3 duże czerwone jabłka
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • kawałek korzenia imbiru
  • kilka gałązek szałwii
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kaczkę dokładnie umyć, z wnętrza usunąć nadmiar tłuszczu, od zewnątrz nożem lub widelcem poprzebijać skórę, osuszyć papierowym ręcznikiem, wewnętrze kaczki natrzeć solą, odstawić.
  • Pomarańcze dokładnie umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, 2 pomarańcze obrać, podzielić na ćwiartki, odstawić, z trzeciej pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach, otartą skórkę odstawić, z pomarańczy wycisnąć sok, sok odstawić, cebulę obrać, pokroić w talarki, odstawić, korzeń imbiru umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić, gałązki szałwii i rozmarynu opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Polewa; miód połączyć z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać skórkę otartą z pomarańczy, starty korzeń imbiru, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Wnętrze kaczki wypełnić ćwiartkami pomarańczy, pokrojoną cebulą oraz gałązkami szałwii, otwory spiąć wykałaczkami, kaczkę od zewnątrz natrzeć przygotowaną miodową polewą (część polewy zachować), kaczkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
  • Po wyjęciu kaczki z lodówki, kaczkę piec w zakrytym żaroodpornym naczyniu około 180 minut w temp. 150 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia drobiu, w czasie pieczenia co 60 minut kaczkę smarować zachowaną miodową polewą.
  • Pod koniec pieczenia kaczki, umyć jabłka, osuszyć je, podzielić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny (skropione sokiem z cytryny nie ściemnieją), odstawić pod przykryciem do lodówki.
  • Kaczkę wyjąć z piekarnika, z naczynia odlać nadmiar tłuszczu, kaczkę w naczyniu obłożyć pokrojonymi jabłkami, całość posmarować resztą miodowej polewy, piec dalej około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 230 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia drobiu, upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, uchylić pokrywę naczynia, odstawić na około 10 – 15 minut.
  • Kaczkę ułożyć na półmisku, obłożyć ją pieczonymi jabłkami, przybrać gałązkami rozmarynu, podawać na ciepło lub zimno.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia drobiu ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Kaczkę faszerowaną pieczarkami ; Kaczkę pieczoną w sosie śliwkowym ; Pierś kaczki w marynacie miodowej ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]