Składniki
- 1 cała sprawiona kaczka (1,5 – 2 kg)
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 1 puszka brzoskwiń
Etapy przygotowania
- Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, od wewnątrz i zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, zawinąć w folię, odstawić na całą noc do lodówki.
- Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę i czosnek obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Farsz; na roztopionym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pieczarki, mieszając chwilę je przesmażyć, do podsmażonych pieczarek wlać bulion warzywny i wino, przemieszać, dusić na małym ogniu do czasu, aż płyn całkowicie odparuje, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
- Kaczkę wyjąć z lodówki, wnętrze kaczki wypełnić przygotowanym farszem, otwory spiąć wykałaczkami, ułożyć na ruszcie w brytfance, piec przez pierwsze 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec dalej około 140 minut (od czasu do czasu kaczkę podlewać wytopionym sosem) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Kaczkę podawać na półmisku obłożoną brzoskwiniami z puszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kaczkę faszerowaną pomarańczami ; Kaczkę pieczona w sosie śliwkowym ; Pierś kaczki w marynacie miodowej ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym