KACZKA FASZEROWANA PIECZARKAMI


Składniki

  • 1 cała sprawiona kaczka (1,5 – 2 kg)
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 1 puszka brzoskwiń

Etapy przygotowania

  • Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, od wewnątrz i zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, zawinąć w folię, odstawić na całą noc do lodówki.
  • Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę i czosnek obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Farsz; na roztopionym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pieczarki, mieszając chwilę je przesmażyć, do podsmażonych pieczarek wlać bulion warzywny i wino, przemieszać, dusić na małym ogniu do czasu, aż płyn całkowicie odparuje, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
  • Kaczkę wyjąć z lodówki, wnętrze kaczki wypełnić przygotowanym farszem, otwory spiąć wykałaczkami, ułożyć na ruszcie w brytfance, piec przez pierwsze 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec dalej około 140 minut (od czasu do czasu kaczkę podlewać wytopionym sosem) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Kaczkę podawać na półmisku obłożoną brzoskwiniami z puszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kaczkę faszerowaną pomarańczami ; Kaczkę pieczona w sosie śliwkowym ; Pierś kaczki w marynacie miodowej ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]